YGS

YGS hakkında bilgiler. YGS Nedir? Dersler, Konular ve Baraj puanları

YGS hakkında bilgiler

Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı (YGS), üniversiteye girebilmek için geçilmesi gereken ilk aşamadır. Toplam 160 sorunun bulunduğu YGS’de; Türkçe, matematik, sosyal ve fen bilimlerinden 40’ar soru yer alır. Üniversite adaylarına, bu soruları çözmesi için verilen süre ise 160 dakikadır.

YGS Konu ve Dersleri

YGS Türkçe

Paragraf ve dil bilgisi konularından toplam 40 soru vardır.

YGS matematik

40 sorunun 30-32’si genel matematikten (matematik- 1), 8-10 ‘u da geometriden gelmektedir.

YGS sosyal bilgiler

Bu bölümde tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültüründen 5 soru gelmektedir. Lisede din kültürü dersi almayanlar ayrıca hazırlanmış 5 felsefe sorunu çözebilirler.

YGS fen bilgisi

Fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden 13 soru olmak üzere toplam 40 soru bulunur.

YGS Puan Hesaplama

Yapılan her 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sınavda YGS puan hesaplaması yapılırken sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak 6 farklı şekilde hesaplanır.  Bunlar;  YGS- 1, YGS- 2, YGS- 3, YGS-4, YGS-5 ve YGS- 6’dır. Puan türlerinden YGS -1 ve YGS- 2 sayısal, YGS- 3 ve YGS- 4 sözel, YGS- 5 ve YGS- 6 ise Türkçe – matematik ağırlıklıdır.

YGS Baraj Puanı

YGS’de iki adet baraj puanı bulunur. Bunlardan birincisi, LYS’ye giriş hakkı kazanmak için alınması gereken 180 puan barajıdır. Yukarıda saydığımız 6 puan türünün herhangi birinden 180 puan alan herkes LYS için hak kazanmış olur.

YGS baraj puanlarından diğeri ise 2 yıllık bölümler ya da sınavsız geçiş hakkı için alınması gereken 150 puan barajıdır. Yine, 6 puan türünün herhangi birinden 150 puan alanlar sınavsız geçiş hakkını kullanabilir veya 2 yıllık bir bölüm tercih edebilir.

YGS sonucuna okul puanı ne zaman eklenir?

İlk açıklanan YGS puanı adayın ham puanıdır. Okul puanı eklenmiş hali LYS sonuçlarıyla birlikte açıklanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir