DGSSık Sorulan Sorular

Dikey Geçiş Sınavı Hakkında Merak Edilenler Sık Sorulan Sorular

Dikey Geçiş Nedir?

Dikey Geçiş, meslek yüksekokulu veya açık öğretim ön lisans programlarını tamamlayan öğrencilerin, üniversitelerin ilgili bölümlerine geçiş yapmalarını sağlayan bir sistemdir.

Kimler Dikey Geçiş Yapabilir?

Meslek yüksekokulu veya açık öğretim ön lisans programlarını tamamlayan öğrenciler, Dikey Geçiş sınavına girerek üniversitelerin ilgili bölümlerine geçiş yapabilirler. Ancak, her üniversitenin Dikey Geçiş için belirlediği koşullar farklılık gösterir.

Dikey Geçiş Sınavı Ne Zaman Yapılır?

Dikey Geçiş sınavı, her yıl ÖSYM tarafından belirlenen bir tarihte yapılır. Sınav tarihi genellikle Temmuz ayındadır.

Dikey Geçiş Sınavı Nasıl Yapılır?

Dikey Geçiş sınavı, ÖSYM tarafından yapılan çoktan seçmeli bir testtir. Sınavda, adayların önceden belirlenen bir alandan soruları cevaplamaları istenir.

Dikey Geçiş Sınavı Kaç Sorudan Oluşur?

Dikey Geçiş sınavı, her yıl Türkçe, Matematik ve Geometri derslerinden oluşmakta ve 50 adet sayısal, 50 adet sözel olmak üzere toplam 100 sorudan oluşmaktadır. Sınava giren adaylar, sınav başvuru kılavuzunda belirtilen konuları öğrenmeli ve bu konulara göre çalışmalıdırlar.

Dikey Geçiş Sınavında Hangi Konulardan Soru Sorulur?

Dikey Geçiş sınavında, adayların önceden belirlenen bir alandan soruları cevaplamaları istenir. Sınavda Türkçe, Matematik ve Geometri derslerinden sorular sorulur.

Dikey Geçiş Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Dikey Geçiş sınavı sonuçları, genellikle sınav tarihinden yaklaşık bir ay sonra açıklanır. Sonuçlar, ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden duyurulur.

Dikey Geçiş Sınavı Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Dikey Geçiş sınavında, adaylar 100 sorudan oluşan bir testi cevaplarlar. DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanlarının (AÖBP) ağırlıklarını belirleyen katsayılar aşağıda yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanır ve bulunacak toplam adayın ilgili DGS puanını oluşturur.

DGS Puanları

 

Sayısal Standart Puan Sözel Standart Puan AÖBP
Sayısal DGS Puanı (DGS – SAY) 3 0,6 0,6
Sözel DGSPuanı (DGS – SÖZ) 0,6 3 0,6
EşitAğırlıklı DGS Puanı (DGS – EA) 1,8 1,8 0,6

Dikey Geçiş Sınavı Sonuçları Nasıl Öğrenilir?

Dikey Geçiş sınavı sonuçları, sınavda alınan net sayısına göre hesaplanır ve ÖSYM tarafından açıklanır. Aday işlemleri Sistemi üzerinden öğrenilir.

Dikey Geçiş Sınavı Hangi Bölümlere Geçiş İmkanı Sağlar?

Dikey Geçiş sınavı, ön lisans programlarından lisans programlarına geçiş imkanı sağlar. Sınav, farklı bölümlere geçiş yapmak isteyen öğrencilere uygun bir seçenek sunar. Örneğin, hukuk, mühendislik, işletme, tıp, eczacılık gibi birçok bölüm için Dikey Geçiş sınavına başvurulabilir.

DGS’ye ikinci kez girmeyi düşünüyorum bir önceki yıl kazanmıştım başvurabilir miyim, başvurabiliyorsam herhangi bir puan kesintisi olur mu?

YÖK’ün 2010 Ağustosunda aldığı kararla DGS de de kazananlardan bir sonraki yılki girişlerinde puan kesintisi olacaktır. 2011 DGS de bir lisansa yerleşen adayın 2012 DGS sınavına girdiği takdirde AÖBP si 0,6 yerine 0,45 ile çarpılacaktır.

DGS’ye giriş belgemi kaybettim veya belgem elime ulaşmadı ne yapmalıyım?

Yeni belge çıkartmak isteyen adaylar, kılavuzda yapılan açıklamalara uygun olarak bir dilekçe hazırlayıp bu dilekçeye Kılavuzda belirtilen ücreti ödediklerini gösteren dekontu da ekleyerek ÖSYM bürolarına ve genel merkezlerine başvurabilirler. Sınava giriş belgeniz olmadan kesinlikle giremezsiniz.

DGS’ye kaç kez girme hakkım vardır, mezun olduktan sonra kaç sene sınava girebilirim?

Dikey Geçiş Sınavı’na giriş sayısında herhangi bir sınır yoktur. (Not: 2007 DGS dahil ve önceki sınavlarda adaylar en fazla 3 defa sınava girebiliyordu. Bu sınır kaldırıldı.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir