TUS

TUS Nedir? Yabancı Dil, Kimler Girebilir?

TUS nedir?

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), uzmanlık eğitimi alabilmek ve branş seçebilmek için tıp fakültesi mezunlarının girdiği sınavdır. Türkiye’nin en zor sınavı olarak kabul edilir. Yılda 2 kez (eylül ve nisan) ve sadece 3 büyük il olan; Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapılır.

Sınav 2 aşamadan oluşur. Bunlardan ilki Yabancı Dil Sınavı, ikincisi ise Bilim Sınavıdır. Birinci sınav yani yabancı dil Sınavı eleyici bir aşamadır. Bilim sınavı ise uzman olacak kişileri belirleyen asıl testtir. Bu 2 aşamadan da başarıyla geçenler puanlarına göre tercih yaparak uzmanlık eğitimine başlarlar.

TUS yabancı dil sınavı

Yabancı dil sınavı toplam 100 sorudan oluşur. Sınava giren adaylar 50 puan alarak bilim sınavına girmeye hak kazanırlar. Yanlış sayısı doğru cevapları götürmediğinden 50 doğru cevap 50 puan almak için yeterlidir.

Yabancı dil sınavından muaf olmak

2009’yılından önce, son 2 yılda yabancı dil sınava girip 50 puan üstü alanlar direk bilim sınavına geçiş yapabiliyordu. 2013’te değişen yönetmelikte YDS ve TIPDIL’den 50 puan alanlar, 5 yıl boyunca bu sınavdan muaf olabiliyorlar.

TUS bilim sınavı

Bilim sınavı aynı gün içinde 2 aşamalı olarak yapılır. Adaylar sabahki oturumdan Temel Tıp Bilimlerinden, öğleden sonraki oturumda ise Klinik Test Bilimlerinden sınava girerler. Her 2 sınavda 120 sorudan oluşur. Yine her 2 sınav için öğrencilere verilen süre 150 dakikadır.

TUS sınavına sadece tıp fakültesi mezunları mı girebilir?

Tıp Fakültesi mezunu olmadan da TUS sınavına girilebilir. Ancak dışarıdan katılan adaylar Klinik Test Bilimleri yerine Temel Tıp Bilimleri Sınavını cevaplarlar. Soru sayısı ve zamanı tıp fakültesi mezunları ile aynıdır. Bunun haricinden fakülte mezunlarına ayrılan kontenjan çok azdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir