DGS

DGS Hakkında Bilgiler, Soru dağılımı, Kontenjan, Ek Yerleştirme

DGS Hakkında Bilgiler

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), üniversitenin herhangi 2 yıllık bölümünden mezun olmuş öğrencilerin, öğrenimi 4 yıla tamamlamak için girdiği sınavdır. Açık öğretim, örgün ya da KKTC’de ön lisans eğitimini tamamlamış herkes DGS’ye girerek eğitimini 4 yıla tamamlayabilir.

DGS soru dağılımı

ÖSYM tarafından çoktan seçmeli bir şekilde yapılan DGS, eşit ağırlı bir sınavdır. Toplam 120 soruluk sınavın 60’ı Türkçe, 60’ı matematiktir. 2 bölümde de 10 tane mantık sorusu yer alır. Adaylara 120 soru için verilen süre ise 140 dakikadır.

DGS kontenjanları ne kadar?

Resmi karara göre tüm üniversiteler dikey geçiş için en az %10’luk bir kontenjan açmak zorundadır. Bu da yaklaşık 3-10 arası bir kontenjan yapar. Sınava her yıl 230- 240 bin arası öğrenci girmektedir.

DGS’de diploma notu önemli mi?

Ön Lisans Başarı Puanı yani ÖBP, DGS puanına etki doğrudan eder. O nedenle 2 yıl boyunca okulda gösterilen başarı sınav için artı puan getirecektir.

Bunun dışında 2011 senesine kadar okul birincilerine ayrı bir ek kontenjan veriliyordu. Ancak günümüzde öyle bir uygulama yok. Hangi üniversiteden ne dereceyle mezun olduğuna bakılmaksızın her öğrenci öğrenimini 4 yıla tamamlamak için DGS’ye girmelidir.

Tercihlerde her bölümü yazabilir miyim?

Sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili tercih yapabilir. Tercih döneminde YÖK’ün belirlediği bölümleri, ÖSYM tercih kılavuzunda bulabilirsiniz.

DGS’de ek yerleştirme var mı?

ÖSYM’nin 2009’da aldığı kararla, tüm adaylara ek yerleştirme hakkı verilmiştir.

DGS’ye kaç kez girilebilir?

Şu an için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Adayların daha önceki sınavlarda ne yaptığına bakılmaksızın her ön lisans mezunu istediği kadar sınava girebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir