KPSS

KPSS ile ilgili Bilinmesi Gerekenler, Kimler Girebilir?

KPSS ile ilgili bilinmesi gerekenler

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), kurumlarda kamu personeli olarak çalışmak isteyen kişilerin girmesi gereken bir sınavdır. ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS’de adayların başarısı, kendi eğitim seviyesindeki ya da aynı meslekteki diğer adayla kıyaslanır.

KPSS’de; Ortaöğretim ve ön lisans mezunları aynı sınava girerken, lisans mezunları ayrı bir sınava girer. Sınav sonrası başarı sıralaması da yine bu ayrıma göre yapılır. Sadece lisans mezunları, isterse KPSS Ortaöğretim Sınavına da girebilir. Fakat aynı anda hem lisans hem de ortaöğretim sınavına dahil olunamaz.

Sınava kimler girebilir?

Ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu herkes sınava girebilir.

Mezun olmadan sınava girmek mümkün mü?

Ortaöğretimden (lise son) mezun olacak öğrenciler KPSS’ye başvuru yapıp sınava girebilirler. O sene mezun olamasalar dahi KPSS puanları 2 yıl geçerli olacağından (öğretmenlik hariç) bir sonraki sene de tercih yapabilirler.

Kaç kez girilebilir?

Bu konuyla ilgili herhangi bir sınır bulunmuyor. Adaylar istedikleri kadar sınava girebilirler.

KPSS test içeriği

Kamu personeli olarak çalışmak isteyen herkesin girmek zorunda olduğu bu sınavda toplam 120 soru bulunur. 2 grup olarak ayrılan 120 sorudan 60’ı Genel Yetenek, diğer 60’ı ise Genel Kültür sorusudur. Adaylara soruları çözmesi için verilen süre ise 120 dakikadır.

KPSS’de herhangi bir baraj bulunuyor mu?

Şu an için tercih yapamaya engel herhangi bir baraj bulunmuyor. KPSS puanı olan herkes tercih yapabilir.

KPSS tercihleri yaparken nelere dikkat edilmeli?

KPSS tercihleri belki de sınav kadar önemli bir konudur. Adaylar tercih yaparken, kurumların yanında yer alan şartları mutlaka okuması gerekir. Eğer yapılan tercihte gerekli şartlar sağlanmıyorsa adayın puanı ne kadar yüksek olursa olsun bir anlam ifade etmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir